Studio Pastello
Studio Pastello
Sv. Križ 18
52210 Rovinj, Croatia

Planet Rovinj
Turistička agencija / Tourist Agency

Sv. Križ 1
52210 Rovinj, Croatia

» +385 (0)52 840494
» planet@pu.t-com.hr
» www.planetrovinj.com
Oluja
11.03.2016.

10.02.2016. Rovinj je zahvatila nezapamćena oluja koja je ispred sebe nosila automobile, valobrane, brodove, barke… Nitko nije očekivao ovakav slijed događaja, ujutro je puhalo jugo, valovi su bili izraženi, no nisu bilo opasni za grad jer ti valovi prolaze paralelno sa obalom grada. Problem je nastao kasnije, oko sredine dana, kada je vjetar okrenuo na jugozapadnjak pa na zapadnjak, koji donosi valove direktno na stari grad Rovinj te u lučicu u gradu.

Vjetar je bio oko 100 km/h što i nije baš neki veliki vjetar, jer samo u susjednom Riječkom zaljevu ili Tršćanskom zaljevu bura zna zapuhati do 150, a ekstremno i do 200 km/h. Problem su bili valovi koji su dosezali i do 5 m visine. Takva silina valova i masa morske vode nemaju milosti za sve što nađu ispred sebe. Tako je lukobran u Rovinjskoj luci jednostavno nestao ispod valova i mora. 50 tak automobila na sjevernom gradskom parkiralištu su jednostavno šetali po parkingu, kao da se radi o lopticama za biljar. Jedini koji su uživali u oluji su bili galebovi koji su jedrili na vjetru i tražili hranu u moru između jednog i drugog vala.

Kad smo vidjeli slike kako more kopa ispod našeg apartmana, krenula je uzbuna. Krenuli smo odmah pogledati i sanirati štete od morske vode. No, kada smo došli u Pastello, sve je bilo kao da se ništa nije desilo. Uau, koja sreća! Fasada je okupana morskom vodom i trebat će sada puno kiše sa vjetrom da je isperu od posolice, no to je sudbina kuća koje su uz more.

Dakle, i kad su ovako ekstremni uvjeti u Pastellu ste na sigurnom!

Novosti

Arhiva »